5 Mart 2013 Salı

Ispanaklı Börek ve Biberli Ekmek


Selam :)
Eylül ayı meğer ne kadar mübarek ne de hoş bir aymış da benim haberim yokmuşş :) bundan sonra en sevdiğim ay kesinlikle EYLÜL:) sebebi ise efendim takvimler 1 eylül dedi sabah yağmurla uyandık Antalya'da :) ve geceleri klimasız uyumak meğer ne de güzelmiş  :) Lakin Antalya'nın sıcağı öğle vakitlerinde kendini yine hissettiriyormuş..biz bugün Sezanur' la semt pazarına giderken anladık :/ dışarı çıkmamızla eve dönmemiz bir oldu..yavrucak eve gelir gelmez "lütfen anne bana duş aldır çok sıcakladım .."dedi :)) şimdi ise uyuyor prensesim bense bi yandan blogumu taşırken yorumları uçan harika böreğimin ve biberli ekmeklerin tarifini yenileyeyim ardında da kızılcık reçeli yapımına geçeceğim inşallah.. hepinizi öpüyorum arkadaşlar

Malzemeler

hamuru için;
  • 1,5 kg.un
  • 1 paket yaş maya
  • 125 gr.tereyağı(yada margarin)
  • 1 çay bar.sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • tuz
  • su
hamurun yapılışı
  • tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun(suyunu ve ununu göz kararı ayarlayabilirsiniz, ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olacak)
  • mayalanmaya bırakın(yaklaşık 40 dk)
iç harcı için,
  • 2 kg.ıspanak
  • 1 kg.soğan (olabildiğince ince doğranır)
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • sıvıyağ (yaklaşık 2 çay bardağı)
  • tuz, karabiber, kimyon 
  • (arzuya göre iç harca maydonoz ve nane de eklenebilir)
iç harcın hazırlanışı,
  •  ıspanak yıkanıp, yarım parmak uzunluğunda doğranır,haşlanır ve suyu iyice sıkılır
  • karıştırma kabına alınan ıspanağın üzerine soğanlar doğranır ve diğer malzemeler eklenir.
Böreğin yapım aşaması,
  1.  Hamur mayalanınca ceviz büyüklüğünde bezeler alınır un serperek ince ince (tatlı tabağı büyüklüğünde) açılır ve içine harç konulup önce iki kenarı ardından alt kenar kapatılıp üçgen şekli verilir.
  2. 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Biberli ekmeğin yapım aşaması, 
  • üzerine; ince kıyılmış 2 soğan, salça, tuz, karabiber, kimyon  
  1. Artan hamurumuzdan yine cevizden biraz büyük parçalar koparıp avuç içinde açarak sonra da hazırladığımız soğanlı harçtan koyup tepsiye diziyorumen
  2. üzerlerine susam serpip, 200 C fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

not: resimde gördüğünüz gibi ayran vedilimlenmiş domates eşliğinde nefis oluyor,  Adana yöresine ait bu şahane böreği denemenizi tavsiye ederim..


afiyet olsun...

0 yorum:

Yorum Gönder

Düşünceleriniz benim için çok önemli..

Sayfamda umarım güzel vakit geçirmişsinizdir,

Selam ve dua ile...

 
designed by GeCe for only Tuba'nın Tarifleri