6 Mart 2013 Çarşamba

Kremalı Tart Kek

Kremalı tarta gelince yumuşacık keki ve ara kattaki muzlar gerçekten harika, tarifim ise kristal kelebek(aslı'dan).Açıkcası benim ikinci yapışım ilk seferinde resimlemeye bile fırsat kalmadan bitti..

Gerçekten çok kolay ve lezzetli, isminin tart olduğuna bakmayın keki yumuşacık oluyor (yiyenler hep bunu söyledi de..

Tarifi aynen aktarıyorum ve Aslı'cığıma bu güzel tarifi bizimle paylaştığı için çok teşekkür ediyorum :) 


Malzemeleri:

Keki için:
* 2 adet yumurta
* yarım su bardağı sıvıyağ
* yarım su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı kefir (ben sulu yoğurt kullandım)
* 1,5 su bardağı un 
* 2 yemek kaşığı kakao
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya

Kreması için:
* 2 su bardağı süt
* yarım su bardağı toz şeker
* 2 yemek kaşığı un
* 1 paket vanilya

Araya: 1 adet muz

üzeri için: damla çikolata vs.

Yapılışı:

1. Öncelikle kek malzemelerinden yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. 
2. Daha sonra yağı, kefiri ve kuru malzemeleri ekleyip mikserle çırparak bir kek hamuru elde ediyoruz. 
3. Yağlanmış tart kalıbına kek hamurunu döküp önceden 175C°’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz (15-20dk civarı).
4. Diğer yanda vanilya haricindeki krema malzemelerini karıştırıp ocakta muhallebi kıvamına gelene dek pişiriyoruz. Kremayı ocaktan alınca üzerine vanilyayı ekleyip iyice karıştırarak ılımasını sağlıyoruz.
5. Pişip soğuyan keki kalıptan çıkarıyoruz. Ters çevirip, kalıptan dolayı kekin üzerinde oluşan boşluğa öncelikle incecik kestiğimiz muz dilimlerini diziyoruz, muzların üzerine kremayı dolduruyoruz. 
6. En üste de damla çikolatayla süslüyoruz. Dilim dilim keserek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun :)

Kestaneli Pasta


Kestaneyi çok seven biri olarak pastaya çok ama çok yakıştığını söyleyebilirim, tarif Oktay Usta'dan, misafirlerinize lezzet şöleni yaşatmak isterseniz mutlaka deneyin derim..

Malzemeler

Pandispanya için(hünerli bayanlar)
* 4 yumurta
* 4 türk kahvesi fincanı tozşeker
* 4 türk kahvesi fincanı un
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 3 yemek kaşığı kaynar su
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya

Kreması 
* 3 su bar. süt
* 1 su bar. tozşeker
* 4 yemek kaşığı un
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 1 paket vanilya

Üzeri için
* 1 paket toz şanti
* 1 su bar. süt

Keki ıslatmak için,
* granül kahve(neskafe)

Ara katlar için
* 1 kase suda haşlanmış, ayıklanmış kestane

Yapılışı;

1. Önce pandispanyayı hazırladım(1 gece önceden) yumurta ve şekeri iyice çırpıp diğer malzemeleri ekleyip akıcı bir kıvam olunca pasta çemberine döküp 200 C fırında pişirdim, soğuduktan sonra 3'e böldüm.

2. Kremasını tencereye önce sütü koyup üzerine diğer malzemeleri ekleyip pişirdim ve soğumaya bıraktım.

3.Krem şantiyi soğuk sütle çırptım ve içincen 2 yemek kaşığı alıp, önce hazırladığım kremaya koydum.

4. Üçe böldüğüm kekden ilk katını servis tabağına alıp neskafeli suyla ıslatıttım.Üzerine kremayı koydum.Kestane parçalarını serpiştirdim.Sonra ikinci katı dilimi koydum.Krema ve kestane koyup üçüncü katı koydum.Biraz bastırdım.

5. Hazırladığım şantiden koydum ve hertarafını şantiyle kapladım.Şanti torbası ile üzerini süsledim ve buzdolabına kaldırdım.Soğuduktan sonra servis yaptım.

Not: -Kestaneleri kabuklu haşlıyoruz. Kabuklarını soyup pastamızda kullanıyoruz.


Normal Ekmek

Bir önceki postumda ekmek makinemin geldiğini ve kutuyu açmak için sabırsızlandığımı söylemiştim ve bu sabah mis gibi ekmek kokusuyla güne başlamak, kahvaltıda kekikli zeytinyağına sımcıcacım ekmeğimi banmak öyle güzel oldu ki :)
Bu arada yeni şablonumda emeği geçen sevgili arkadaşım GeCe'ye tekrar teşekkür ediyorum :)
Ayıptır söylemesi, kendisinin yapmış olduğu çekilişte kazandım efendim :) 
Aslında böyle çekilişmiş vs.olaylarda hiç şansım yoktur ama kısmet işte :)

Ekmeğimin tarifine gelince o kadar kolay ki, tüm malzemeleri geceden içine koydum ve sabaha hazır :)

Malzemeler(700 gr.ekmek için)

* 1 kap su
* yarım kap ılık süt
* 2 küçük kaşık tuz
* 2 küçük kaşık toz şeker
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 3 kap un
* 2 küçük kaşık toz maya(pakmaya kullandım)

Yapılışı

1. Tüm malzemeleri makineye koydum(sıvılar önce), ve sabah olmasını istediğim saate ayarlayıp, kapağı kapattım.

2. Makineniz yoksa tüm malzemeyi yoğurup 1-2 saat mayalandırıp, şekil verip fırında pişirin.

Afiyet olsun :)

(makinem ise Sinbo 4705 )

Kepekli Ekmek

Ekmek makinemi almadan önce bazı tereddütlerim vardı, bi kenarda süs gibi kalırmı? bazı forumlarda okuyordum işte ekmeğin içi pişmiyor vs. gibi... ama bugünkü kepekli ekmek denememin ardından bir kere daha iyiki almışım dedim :)

Malzemeler

* 1 kap su
* yarım kap ılık süt
* 2 küçük kaşık tuz
* 2 küçük kaşık toz şeker
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 3 kap kepekli un
* 2 küçük kaşık toz maya(pakmaya kullandım)

Yapılışı

1. Tüm malzemeleri makineye koydum(sıvılar önce), ve sabah olmasını istediğim saate ayarlayıp, kapağı kapattım.

2. Makineniz yoksa tüm malzemeyi yoğurup 1-2 saat mayalandırıp, şekil verip fırında pişirin.

Afiyet olsun :)

Hindistancevizi Güzeli ve Mahlepli Patatesli Poğaça

İki tarif bir post :) İkisi de birbirinden güzel tarifler buyrunuz...

Hindistancevizi Güzeli

Malzemeler
* 1 su bar. hindistancevizi
* 1 su bar. galete unu
* 1 su bar. kıyılmış fındık
* 4 yumurta
* 1 su bar. toz şeker
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* 1 su bar. sıvıyağ

Şerbeti için;
* 1 su bar. toz şeker
* 1,5 su bar. su

Üzeri için;
* 1 poşet krem şanti
* 1 su bar. soğuk süt
* kıyılmış fındık

Yapılışı;

1. Yumurta ve şekeri iyice çırpın ardından diğer malzemeleri ekleyip yağlanmış borcama dökün.

2. Şerbetin malzemelerini tencereye alıp kaynayıp kıvamını bulunca altını kapatıp ılımaya bırakın.

3. Keki fırından çıkınca soğuk şerbeti dökün ve krem şantiyi soğuk sütle hazırlayıp üzerine sürülür (ya da benim gibi şanti torbasıyla servis aşamasında üzerine şekil verilerek servis edilir.

4. Kıyılmış fındıklar üzerine serpilir ve servis edilir.

***************************************************************************

Mahlepli Mayalı-Patatesli Poğaça

Malzemeler
* 1 yumurta (sarısı üzerine)
* 1 çay bardağı ılık süt
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1 çorba kağışı toz şeker
* 1 paket toz maya
* tuz
* 2 tatlı kaşığı mahlep
* aldığı kadar un

İçine;
* 2 haşlanmış patates
* tuz, karabiber ve kırmızı biber

Yapılışı

1. Hamur için derin bir kabın içerisine unu koyup ortasına tüm malzemeleri ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur yapıp yaklaşık 25 dk dinlendirin.
2.İçi için patatesi ezip ve baharatla karıştırın.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp arasına iç harçtan koyup yağlı kağıt serdiğim tepsiye aralıklarla dizdim ve 200C fırında 20 dk.kadar pişirdim.

Not: Mahlebin verdiği o çıtırlık ve pişerken eve dağılan kokusu harika oluyor, denemenizi öneririm.

Afiyet olsun :

Brokolili Tart


Brokolili tartı yiyenler çok beğendi, börek gibi oluyor yanında da ayran mmm...özellikle üzerindeki sosu yerken yalancı su böreği tadını veriyor :)

Malzemeler
* yarım paket tereyağı(ya da margarin)
* 2 yumurta
* tuz
* 2 su bar. un
İç Harcı için;
* 500 gr.beyaz peynir
*1 kase brokoli
Sosu için;
* 2 yumurta
* 2 su bar. süt
* tuz
* karabiber

Yapılışı
1. Un, yağ,yumurta ve tuzu karışıtrma kabında kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurup, tezgagın üzerine un serpip merdaneyle parmak kalınlığında açtım.Yağlanmış unlanmış tart kalıbına veya borcama serdim.

2. Bir kaseye rendenin iri yerinde rendelediğim peynir, süt, yumurta,tuz, karabiberi (istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz) alıp karıştırdım ve hamurun üzerine döktüm.Önceden ısıttığım 180C fırında koydum.

3. Tart pişerken küçük parçalara böldüğüm brokolileri kaynar su içinde 3-4 dk. haşladım. Yarı pişmiş olan tartı fırından çıkarıp brokolilerin üzerine dizip tekrar fırına sürdüm ve pişirme işlemini tamamladım. Piştikten sonra dilim dilim doğrayıp servis yaptım.

Not: Tarifim Oktay Usta'ya aittir.Yanında bitki çayı da iyi gidiyor ve bu ölçülerden sucuklu,sebzeli çeşitler elde etmek mümkün.Çay saatleri için değişik bir alternatif olacağından eminim, tavsiye edilir :)

Piramit Pasta

Tarifi annemin tarif defterinin ilk sırasında yer alır, hatırlarım eski günlerde pasta tabağının bi kenarında iki renkli kurabiye ve piramit pasta hep olurdu :) a bi de annemin klasik peynirli poğaçası, onun tarifine daha sıra gelmedi :)

Hepinize iyi haftasonları diliyorum arkadaşlar, sağlıklı günler..

Malzemeler
* 1,5 paket pedibör bisküvi
* 3 yemek kaşığı toz kakao
* 1 su bar. süt
* 1 paket krem şanti
* 2 yemek kaşığı tereyağı(tuzsuz)
* 2 çay bar. havanda dövülmüş ceviz
* 2 çay bar. damla çikolata(isteğe bağlı)
* 5 yemek kaşığı toz şeker(havanda biraz dövüyoruz)
Yapılışı
1. Bisküvileri rondodan geçirdim, tereyağı,kakaoyu, ceviz ,damla çikolata ve şekeri ekleyip elimle harmanladım
2. Krem şantiyi soğuk sütle mikserde çırptım ve diğer malzemelerle karıştırdım.
3. Strec filme yada temiz bir poşete serdim, piramit şeklini verip derin dondurucuya koydum, bi kaç saat sonra dilimleyip servis yaptım.

Afiyet olsun :)

Hediyelerim 2




Kalbinin güzelliği yüzüne de öyle yansımış birisi ki O...

Canım arkadaşım ALEYNA'cığım Allah senden gani gani razı olsun.. 

Ne diyim başka...

Blog dünyasıyla öyle güzel arkadaşlıklar kurdum ki...

İyiki burdayım..

İyiki burdasınız...

Kağıtlı Kek

Annemin eskiden beri bize yaptığı bu güzel kekin tarifini bloğa eklemezsem olmazdı :)

Malzemeler
* 3 yumurta(oda sıcaklığında)
* 2 çay bar. toz şeker
* 1 su bar. sıvıyağ
* 2 çay bar. süt
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 4,5 su bar. un
* 2 yemek kaşığı kakao
* 1,5 çay bar. damla çikolata 
Yapılışı
1. Önce yumurta ve şekeri miskerde köpürtün
2. Diğer malzemeleri ekleyip tepsiye dizdiğiniz kağıt kek kalıplarına 1'er yemek kaşığı ekleyin.
3. 185 C fırında 30 dk. pişirdim.

Afiyet olsun :)

Portakallı Kurabiye


Tarifim narince'den, çay saatlerinizi şenlendirecek hem gözleri hemde miğdeleri bayram ettirecek türden kurabiyemizin tarifine buyrun...

Malzemeler:

  • 125 gr tereyağ (oda ısısında)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım paket şekerli vanilin
  • Bir portakalın kabuğunun rendesi
  • Aldığı kadar un

Bu malzemelerle ele yapışmayan bir hamur yoğurun, hafif unlu tezgahta açıp, istediğiniz kalıpla kesin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pembeleşene kadar pişririn. Soğuyunca bir ucunu diledğiniz reçele ya da marmelata batırıp hindistan cevizine bulayın.

Afiyet olsun...

Hediyelerim


Sevgili arkadaşlarım Aslı ve Selma'nın yapmış olduğu hediyeleşme etkinliğinden tabi ki eksik kalmadım ve dün resimde gördüğünüz hediyelerim sevgili arkadaşım Sibel'den geldi,hepinizin bildiği gibi kendisi Arka Mahalle ile Bir Gün'ün yazarlarından biri:)

Kendisine bir kere daha teşekkür ediyorum ve sevgilerimi yolluyorum :)

(Sibell özellikle Sezanur ve eşim Ender çikolatalar için teşekkür ediyorlar, bense tupperware'in bu boy kabını  uzun zamandır istediğimi itiraf etmeliyim  :))

Hepinizi Allah'a emanet ediyorum ve şimdiden hayırlı cumalar diliyor..

Selametle...

Elmalı Muhallebi Kupları

Sütlü tatlıları çok seven eşimin en sevdiklerinin arasındadır elmalı kuplar :)


Malzemeler
* 3 elma
* 1 çay kaşığı tarçın
* 4 yemek kaşığı tozşeker
* 1 çay bar. ceviz içi
Muhallebi için
* 1 litre süt
* 1 su bar.toz şeker
*4 yemek kaşığı un
* 1 paket vanilya

Yapılışı
1. Elmaların kabuklarını soyup irice rendeleyin(ben rondodan geçirdim).Tavaya alıp üzerine toz şeker ilave edin ve kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin.İçine tarçın ve cevizi ekleyip karıştırın ve kuplara paylaştırın.
2.Süt, şeker, un ve vanilyayı bir tencereye alıp orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin.Kuplardaki elmaların üzerine ekleyin.Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alarak soğutun.Soğuyunca üzerine tarçın yada dövülmüş ceviz serpin, nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun  :)

Hindistancevizli Kek


Sinangil'den gelen unlar bir bereketlendi ki Maşallah :) Hindistancevizlisini hiç açmamıştım bile geçenlerde Sultan'a giderken yapıp götürdüm hoş annesinin baklavasının yanında benim kekin lafı bile edilmezdi ama neyse...
Lafı fazla uzatmayacağım, haberler gayet güzel :)
Bahar geldi kapıya dayandı malum balkondaki menekşelerim sarı, pembe açmışlar :)

Arka balkona kırlangıçlar  tüm engellemelere rağmen yine yine yuva yapmışlarr ,:) 

Akşama gezmeler da göründü yine hadi kaçtım hazırlanmam lazımm :)

Bu keki özellikle tavsiye ediyorum özellikle pişerken eve dağılan koku enfesti, işte tarifim :)

Malzemeler
* 4 yumurta
* 3 su bar. hindistancevizi aromalı kekun
* 1,5 su bar. toz şeker
* 100 gr.yumuşamış tereyağı (yada margarin)
* 1,5 su bar.süt
* yarım su bar. sıvıyağ

Yapılışı
1. Oda sısısındaki yumurtaları şekerle mikserin orta hızında 5 dk. çırpın ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırdıktan sonra yağlanmış kek kalıbına döküp.
2.185C fırında yaklaşık 30 dk. pişirin.
3.Fırından çıkınca 10 dk.dinlendirip kalıptan çıkarın ve üzerine pudra şekeri serpin.


Not: 
1.Kekiniz pişerken ilk 15 dk kesinlikle fırının kapağını açmıyoruz (ısı kaybı olur ve kekimiz kabarmaz..
2.Pişme süresinin sonuna doğru kalıbı fırından çıkarmadan biraz öne doğru çekerek hamurun üzerine bıçak batırıp çekilir, bıçağa herhangi bir yapışma olmazsa kekimiz pişmiştir.Yapışma olduğu durumda pişirmeye devam :)
3.Benim gibi hazırlanma telaşına düşerseniz kekiniz hafif yanıksı olur ama hoşgörülü arkadaşlarınız bu işi ayrı bir moda sokup gecenin sonundaki "-mesuttt" esprisiyle haftaya damgasını vurur ;) 


Sevgiler...

Afiyet olsun :D

5 Mart 2013 Salı

Fırında Kabak Mücver


Aktarma işleminde sadece tarifleri alıyordum aslında ama bazı notları tamamiyle alıyorum tıpkı bu yazı gibi...

Günler su misali akıp geçiyor, telaşe koşuşturma hiç bitmiyor.. Ara verdiğimden bu yana haftalar geçti ve ben sizleri sahiden özledim (L) arayıp soran tüm arkadaşlara özellikle teşekkür ediyorum..Bu süreçte  hedeflediğim bir çok şeyi yaptım ve hızla devam etmekteyim..Elhamdülillah.

Aslında anlatıcak çok şey var, mesela Barla gezim :) Harikaydı.. face.de paylaştım resimleri görenler gördü :)) Manevi anlamda tam anlamıyla doygunluğa ulaştığım harika bir geziydi..çok güzel insanlarla...
ve Alanya..çekirdek ailemizle yaptığımız küçük bir kaçamak ve o geziden aklımızda kalan en bomba söz Sezanur'un camide kadınlar için konulmuş etek-eşarplara " anne bak Allah pijamalarını katlayıp koymuşş :))) "  (şimdiden dipnot düşeyim kızıma bu konularla ilgili titizlikle açıklamalar yapıp asla geçiştirmeden cevap veriyorum, gelebilecek olumsuz yorumlara şimdiden cevap vermek istedim, bu şekilde söylemine ise şimdilik tebessüm ettik..lakin 2,5 yaşında..)

İŞte böyle günler çoğu zaman güzel kimi zaman hüzünlü geçti, herkezin olduğu gibi..imtihan dünyası, sıkıntı dert hiç bitmiyor tabi..Rabbim hakkıyla sabredenlerden eylesin İnşallah.

Sözün özü tarifime geçeyim, daha dün Sultan'la yaptığım 40dk.lık ama bize 5 dk.gibi gelen minibüs yolculuğunda adı geçen tarif :)
Sık yaparım ve sıcakken hemen tükenir  yanında ayranla da güzel oluyor ama benim gibi 5 çayında da iki dilim yuvarlayabilirsiniz..Tarifim Selin'e aittir.Özellikle yağda kızarmış mücveri ağır bulanlar için süper bir tarif, deneyin derim :)

Malzemeler:
* 3 – 4 adet orta boy kabak
* 3 – 4 adet yeşil soğan
* 3 yumurta
* 1/2 demet maydanoz
* 1 + 1/4 su bardagi un
* 1/2 su bardagi sıvıyağ (ayçiçek)
* Tuz
* Karabiber
* 1/2 su bardağı beyaz peynir rendesi
* 1 paket kabartma tozu
Üzerine serpmek için:
* Çörekotu
Yapılışı:
1.Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.
2. Kabakların kabuklarını soyup rendeleyin ve sularını sıkıp bir kaba koyun.
3. İnce doğranmış yeşil soğanları ve maydanozu ilave edin.
4. Ardından sıvı yağ, yumurtalar, beyaz peynir rendesi, tuz, karabiber ve en son un ve kabartma tozunu ilave edip karıştırın.
5. Yağlanmış borcama ya da kek  kalıbına aktarıp üzerini düzeltin.
6. Üzerine çörekotu serpiştirdikten sonra önceden ısıttığınız 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.

Afiyet olsun :)

Elmalı Kek


Pratik bir kek tarifi daha, buyrun tarife..


Malzemeler
3 yumurta
1 su bar. şeker
yarım su bar. sıvıyağ
yarım su bar. süt
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1,5 çay bar. iri kırılmış ceviz
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
Üzeri için
1 adet elma
Yapılışı
Yumurta ve şekeri mikserde iyice köpürtük ve diğer malzemeleri ekleyip, dilimlenmiş elmaları yaplanmış tepsiye döktüğümüz harcın üzerine dizdik.
200 C fırında yaklaşık 30 dk.pişirdik.
Kekimiz ılıkken yanında limonatayla nefis oluyor :)

Afiyet olsun :=


Tavuklu Mantarlı Börek


Yiyen herkes tarafından çok beğenilmişti, tarif aktarırken de anımsadım ki uzun zamandır yapmıyorum..dur ben bu böreği hemen yapayım aklıma düştü bak :)


Malzemeler
  • 6 yufka
  • 2 tavuk göğsü
  • 350-400 gr. kültür mantarı
  • 2 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı salça(domates-biber karışık)
  • tuz,karabiber,kimyon
  • üzerine sürmek için yumurta sarısı ve susam
Yapılışı

  1. Tavaya tereyağını ve küp küp doğradığım soğanları alıp kavurdum, salçayı da ekleyip kavurmaya devam..
  2. Tavukları küp küp doğlarıdım ve tavaya aldım,
  3. Mantarları temizleyip, yıkayıp, küp küp doğradım ve tavaya onları da aldım,
  4. Baharatlarını da ekledim ve ocaktan alıp kenarda soğuması için 15,20dk bekledim
  5. Dilimlediğim yufkamın (ben 4'e böldüm) bi tavuklu mantarlı harçtan koyup resimdeki gibi sardım ve yağlı kağıt serdiğim fırın tepsime dizdim.
  6. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ekledikden sonra önceden ısıttığım 180C fırınımda üzerleri kızarana kadar pişirdim..




 
designed by GeCe for only Tuba'nın Tarifleri