26 Ocak 2013 Cumartesi

Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Sevmeyen varmıdır bilmem ama biz ailecek bayılıyoruz :) Yaprak sarma ya daha ötesi var mı??
  • Malzemeler
  • yarım kilo asma yaprağı (miktarı siz yapacağınız kadar belirleyebilirsiniz)
  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 2 tane soğan
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 tatlı kaşığı kuru nane
  • tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı salça(yarısı biber, yarısı domates)
Yapılışı
  1. Önce asma yapraklarını kaynar suda haşladım(ben fazla haşlamadım çünkü yaprağım çok ince ve güzeldi)
  2. Tavada ince doğranmış soğanları yağda kavurdum, üzerine salçayı ekledim
  3. Yıkanmış pirinçlerin üzerine döktüm(ben pirinci kavurmuyorum) baharatlarını ekledim.
  4. Asma yapraklarını tek tek açıp, iç harçtan bir miktar alıp güzelce sardım.
  5. Tencereye dizdiğim sarmaların üzerini basana kadar su ekleyip bir tabak kapatıp kısık ateşte pişirdim.
Afiyet olsun :)


Balkabaklı Toplar



''Bittim ya Rab! '' diyene ''Yettim kulum !'' diyen bir Allah var..." 

M.İslamoğlu


Balkabaklı topların tarifini ise Hatice Abla'nın sayfasında görüp yapmayı kafaya koymuştum, siz de deneyin derim hem pratik hem de çok lezzetli..
(Sezoş'un kaç tane yediğini hiç yazmıyorum buraya hehe:)

Malzemeler
  • yarım kg. balkabağı
  • 3 yemek kaşığı tozşeker
  • 2 paket petibör büskivi
  • 1 su bar.ayıklanıp dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • bolca hindistancevizi
Hazırlanışı
  1. Balkabaklarını tozşekerle beraber ocağa alıp haşladım,
  2. Bisküvileri rondodan çektikten sonra haşlanmış kabakların üzerine alıp, ceviz, tarçınla beraber iyice yoğurdum.
  3. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp hindistancevizine buladım ve borcama dizip,kürdan batırdığım toplarım servise hazır.
Afiyet olsun :)

Nohutlu Börek


     Ailecek çok beğendiğimiz, ikram ettiğim misafirlerin "içinde kıyma mı var ? " diye sorduğu nohutlu böreğin tarife buyrunuz...

Malzemeler

  • 4 adet hazır yufka
  • 100 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı kadar sıvıyağ
İç Malzemesi ;
  • 1.5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber,kimyon,tuz
Yapılışı;
  1. Soğanı doğrayıp, çok az yağda kavurdum, salçayı da ekleyip karıştırdım.
  2. Nohutu robotta çekip, salçayı soğanlı harca ekledim.Maydonozu doğrayıp baharatları atıp karıştırdım.
  3. Yufkalardan birini alıp heryerine gelecek şekilde erimiş tereyağ,sıvıyağı sürdüm.Bir kenardan iç harçtan koyup kenarlarını içe katladım ve rulo yaptım.Üç parmak kalınlığında kesip yağlanmış tepsiye dizdim.
  4. Üzerine yağ sürüp, susam ve çörekotu serpip 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirdim.
Afiyet olsun :)

Portakallı Revani


Portakallı revani Oktay Usta'nın tarifidir ve benim için klasikleşmiş bir lezzettir, hala denemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz derim :)



Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 2 tane portakal
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı un


Şerbeti için;
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • yarım limon
 Yapılışı;


1. Toz şeker ve yumurta 5 dakika köpürene kadar çırpılır.bir kase içerisine irmik,vanilya,un,kabartma tozu konulup karıştırılır.karışım köpürtülmüş yumurtanın içerisine eklenir.
2. Portakallar ince yerinden rendelenip bir tanesinin suyu sıkılıp ilave edilir.karıştırılır.karışım yağlanmış unlanmış fırın tepsisine dökülür önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 30-40 dakika pişirilir.
3. Fırından çıkınca ılıkken soğuk şerbeti döküyoruz.dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz.


Not: 
1. Sizde benim gibi farklı bir sunum yapmak isterseniz dr.oetker'in kaymak tadında şantisini 1 su bardağı sütle çırpıp, buzdolabında dinlendirdikten sonra dilimleyip tatlımızı bu şekilde servis edebilirsiniz...

Afiyet olsun

22 Ocak 2013 Salı

Tahinli Çörek

Ailecek çok çok sevdiğimiz bir lezzet tahinli çörek:) Özellikle tahinli tarifler benim favorimdir, emzirme döneminde olan anneler çok güzel süt yapıyor bilginize :)

Malzemeler

  • 250 gr.tereyağı (ya da margarin)
  • yarım su bar. sıvıyağ
  • 1 su bar. yoğurt
  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 pak.kabartma tozu
  • 5 su bar. un
İç harcı
  • 1,5 su bar. tahin
  • 1 su bar.toz şeker
  • 1 su bar.iri kıyılmış ceviziçi
Üzeri için
  • 1 yumurta sarısı
  • susam
Yapılışı
  1. Yoğurma kabına 4 bar.un , kabartma tozu ve pudra şekerini alıp karıştırın, üzerine yoğurt ve yağları ekleyip yoğurun ele yapışmayan bir hamur olacak gerekirse kalan unu da ekleyin.Hamuru yarım saat dinlendirin ve 4 eşit bezeye bölün.
  2. Merdaneyle her bir bezeyi oval şekilde açın, üzerine tahinle sıvayın, toz şeker gezdirin ve ceviz serpiştirin.Uzun kenarın birini ortaya doğru katlayın.Kalan kenarı diğerinin üzerine katlayın.Dilimleyin ve katlanan kısmı altta kalacak şekilde yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.Bütün bezeleri bu şekilde tamamladıktan sonra üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve susam serpin.Önceden ısınmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

7 Ocak 2013 Pazartesi

Çilekli Tart Kek


Tart kekin her versiyonuna ailecek bayılıyoruz:) bunun muzlusu da var süper oluyor:)



Malzemeleri:

Keki için:
* 2 adet yumurta
* yarım su bardağı sıvıyağ
* yarım su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı yoğurt
* 1,5 su bardağı un
* 2 yemek kaşığı kakao
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya

Kreması için:
* 2 su bardağı süt
* yarım su bardağı toz şeker
* 2 yemek kaşığı un
* 1 kase ayıklanmış ve rondodan geçirilmiş çilek

Araya: birkaç tane doğranmış çilek

üzeri için: dilimlenmiş çilekler 

Yapılışı:

1. Öncelikle kek malzemelerinden yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz.
2. Daha sonra yağı, kefiri ve kuru malzemeleri ekleyip mikserle çırparak bir kek hamuru elde ediyoruz.
3. Yağlanmış tart kalıbına kek hamurunu döküp önceden 175C°’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz (15-20dk civarı).
4. Diğer yanda  krema malzemelerini karıştırıp ocakta muhallebi kıvamına gelene dek pişiriyoruz. Kremayı ocaktan alınca  iyice karıştırarak ılımasını sağlıyoruz.
5. Pişip soğuyan keki kalıptan çıkarıyoruz. Ters çevirip, kalıptan dolayı kekin üzerinde oluşan boşluğa öncelikle incecik kestiğimiz çilek dilimlerini diziyoruz, çileklerin üzerine kremayı dolduruyoruz.
6. En üste de çileklerle süslüyoruz. Dilim dilim keserek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun :)




Milföy Pizza

Milföy pizzalar hem çok pratik hem de lezzetli, denenesi lezzetlerdendir..tarifi ise çok çok kolay :)

Malzemeler

  • 6 adet milföy 
  • salça veya ketçap
  • domates
  • sucuk
  • peynir
  • yumurta sarısı
arzuya göre zeytin, biber, sosis, mısır, kaşar rendesi vs.ile çeşitlendirilebilir

Yapılışı
  1. Oda ısısındaki milföylerin içine bıçakla kare çizip, salçayı sürüyoruz ardından iç malzemeyi koyup, kenarlarına yumurta sarısını sürüyoruz ve önceden ısınmış 185 C fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun ;)

Ev Yapımı Pizza


Herşeyde olduğu gibi şu pizza da evde yapılınca başka güzel oluyor doğrusu, hem içine koyduğunuz malzemeler, hem de temizlik konusunda rahatlıkla yiyor insan.Tarifim yine Oktay Usta'dan..

Malzemeler

  • Yarım çay bar.sıvıyağ
  • 1 çay bar. ılık süt
  • 1 yemek kaşığı toz maya
  • 2 yemek kaşığı yoğurt (ılımış)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta (oda ısısında)
  • 4,5 su bardağı un 
Üzerine
  • 1 yemek kaşığı salça ve biraz kekik(sosu)
  • kaşar peyniri, sucuk, sosis, haşlanmış mısır, kırmızı biber (evdeki malzemelerinize göre çeşitlendirebilirsiniz...)
Yapışışı
  1. Ilık süte mayayı ve toş şekeri ekleyip 5,6 dk bekleyin ve diğer malzemelere ekleyip, yumuşak kıvamdaki hamurumuzun üzerini kapatıp sıcak bir yerde yaklaşık 1 saat mayalandırın.
  2. Yağlanmış tepsiye hamuru yayın ve üzerine salçayla kekiği karıştırıp sürün.
  3. Doğranmış malzemelerin kaşar hariç fırına 15 dk verdim, ardından kaşarı serpip eriyene kadar pişirdim..
Afiyet olsun :)

Ispanaklı Pasta



Ispanaklı pastanın tarifi  Oktay Usta'nın Çay Saati kitabından denemenizi tavsiye ederim lakin kendisini ne zaman yapsam yiyenleri kendine hayran bırakmıştır..

 Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 su bar.toz şeker
  • 2 su bar un
  • 1 pak vanilya
  • 1 pak kabartma tozu
  • 1 paket toz şanti
  • 1 su bar. haşlanmış ıspanak püresi
  • 1 su bar. süt
Kreması için,
  • 2 su bar. süt
  • 1 çay bar. toz şeker
  • 3 çorba kaşığı un
Hazırlanışı
  1. Karıştırma kabına oda ısısındaki ymurtaları kırdım toz şekeri ekleyip mikserle köpürttüm,
  2. Ispanak yapraklarını sıcak suya batırıp robotta püre haline getirdim ve yumurtalı harca ekledim, karıştırmaya devam,
  3. Üzerine un,vanilya ve kabartma tozunu ekleyip yine karıştırdım ve karışımı pasta çemberine döküp 170C fırında 30 dk.pişirdim ve fırından çıkıp soğumaya alıyoruz(ben genellikle pandispanyaları bir gün önceden hazırlıyorum)
  4. Bir tencereye süt, şeker, unu koyup çırpma teliyle karıştırarak pişirdim ve soğumaya bıraktım, toz şantiyle soğuk sütü köpürtüp soğumuş olan kremaya iki kaşık koyup karıştırdım.
  5. Pasta kekini üçe böldüm(ikiye de bölünebilir) hazırladığım kremadan sürdüm, en son katı koydukdan sonra elimle biraz bastırıp bıçakla kenarlarını düzelttim.
  6. Kekten çıkan parçaları robotta geçirip, pastayı krem şantiyle kapladıktan sonra robotta çektiğimparçaları serptim, buzdolabında iki saat dinlendirdikten sonra pastamız servise hazır.
Afiyet olsun :)

Beyza'mın 1 Yaş Doğum Günü


Rabbim lutfetti ve ikinci meleğim Beyza'm bir yıl önce kollarımın arasındaydı..varlığın zerresi adedince hamd ediyorum o ne güzel bir şeydi öyle..Sezanur'dan sonra sanki kimseyi bu derece sevemem diyordum ama Rabbim sevgisini insanın içine öyle bir koyuyor ki..deniz gözlü güzel gülüşlü, ablasının şimdilik minik oyuncağı, babasının gözünün nuru, benimse ikinci inci tanem..Rabbim bahtını da ahlakını da güzel kılsın, alnı secdeli hayırlı bir kul eylesin, seni de ablanı da inşallah.amin.

Malzemeler
  • 8 yumurta
  • 2 su bar.toz şeker
  • 1 su bar.sıvıyağ
  • 1,5 su bar. yoğurt
  • 1 su bar.kaynar su
  • 2,5 su bar.un
  • 1 su bar.kek-un(kolay dilimlenmesi için)

  • Islatmak için 1 su bardağı süt, arasına ise 3 muz dilimledim.

  • Arasına iki kutu dr.oetker pasta kreması , üzerine de yine 2 paket dr.oetker orman meyveli şanti kullandım.Süsleme ise tamamen isteğe bağlı, ben çikolata rendeledim ve hazır yenilebilir çiçeklerden kullandım

Yapılışı
  1. Önce şeker ve yumurtaları iyice köpürene kadar çırptım ardından diğer malzemeleri ekleyip yoğun boza kıvamına gelince yağlı kağıt serdiğim büyük boy fırın tepsisine döktüm(bu işlemi bir gün öncesinden yapmıştım çünkü bir gün dinlenen kek çok daha kolay kesiliyor), pişince keki ortadan ikiye kesip sütle ıslatıp arasına muzları dilimledim.
  2. sütle çırpıp hazırladığım pasta kremasını da pandispanyamın arasına sürdüm kalanını da üzerine sürdüm ve yine sütle çırptığım şantiyle pastayı kapladım ve son olarak çikolata rendeleyip süsledim..
Afiyet olsun..

Kurabiyeler için Papatya Prenses'e tekrar teşekkür ediyoruz tık tık

Arap Pilavı - Ruz-i Buhari


Çok sevdiğimiz yine olsa da yesek dediğimiz şapşahane pilavdır:) İlgili yetkili kişimiz inşallah bu isteğimizi duyar ve yapar e biz de yerizz inşallah:)

Not: eski sayfamda bu postta öyle hoşuma giden şeyler yazmışım ki..direkt aktarmak istiyorum...ah şu unutkanlığım ahh..B vitaminlerimi kullanmaya başladım ve her gün iki ceviz de yiyorum :( hadi okuyun bakalım...

Baharın ılık havası, Beyza'nın ilk adımları ve Sezanur'un güzel ablalığı :) sıkı çekişmeli geçiyor bizim evde günler mesela ufaklığı kaç kere kucağıma aldığım, kaç öpücük kondurduğum hepsi tek tek sayılıyor :) beyza ise "abamm!" diye ablasına sarılıp onu öpme derdinde genellikle :) ama şunu iyice doğruladık ki tek çocuk sahiden çok zormuş, iki çocuk kendini öyle idare ediyor ki  kesinlikle evvelce ettiğim tasalar boşaymış diyorum ve kardeşlik sahiden güzel şeymiş..inşallah ömür boyu çok iyi anlaşan birbirlerini seven iki kardeş olurlar.amin..

Tarifim iseSezanur'un isim annesine aittir, mutherem kişi Medine-i Münevvere de yıllar boyu kalmış ve Arap kültürüne oldukca hakim biri olarak geçtiğimiz ramazan ayında bizi bu pilavı yemeğe davet etmişti, lezzeti anlatılmaz güzellikte..  tarifi de kendisinin anlatımıyla buyrunuz..

Malzemeler
  • 3 bardak basmati pirinci
  • 3 adet havuç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1yemek kaşığı domates salçası veya 1 domates rendesi
  • 7-8 adet kakule
  • 1 tatlı kaşığı pilav baharatı
  • bir bardak haşlanmış nohut
  • arzuya göre biraz kuru üzüm
  • yağı gözkararı koyuyorum.. teryağı zeytinyağı biraz da kuyruk olursa çok güzel oluyor :)
  • suyu 1e 1,5 bardak yarım kilo haşlanmış kuşbaşı et (koyun ya da kuzu)daha güzel oluyor tabi bunun yerine kemikli parça et de konulBİLİR
    • suda et suyu olacak..
Yapılışı : Efndim soğan ince yemeklik doğranır havuçlar kibrit şeklinde doğranır yağda biraz sotelenir, domates ya da salça eklenir biraz daha sotelenir, pirinç yıkanır pirinci biraz kavurduktan sonra et suyu nohut üzüm et baharat ve kakule tuz eklenir.20 dakika sonra altı kapatılıp birza dinlendirilir, servis zamanı tepsiye ters çevirilir.
AFİYET OLSUNNNNNNN :)


Makarna Salatası


Makarna salatasını eşim oyle çok sever ki :) yakın arkadaşlarımız bile bilir H.bey geliyor o çok sever diye yaptık diyenler bile var:)

Malzemeler

  • 1 paket makarna
  • 1 çay bar zeytinyağı
  • 10 tane kornişon turşu
  • yarım demet maydonoz
  • 1 kavanoz garnitür
  • 1 su bar.haşlanmış mısır
  • 5 su bar.yoğurt (süzme yoğurtla daha güzel oluyor bence)
  • arzuya göre 5 yemek kaşığı mayonez(tabi ki daha lezzetli oluyor pek tabi kalorili de...)
Yapılışı
  1. Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayıp süzgeçten geçirip sonra soğuk sudan geçirdim, ardından zeytinyağını döktüm karıştırdım.
  2. Garnitürleri de sudan geçirip ve diğer malzemeleri(maydonozları doğrayıp) makarnaya ekledim ve yoğurtla buluşturdum, mayonezini de ekledim bitti gitti :)

6 Ocak 2013 Pazar

Midye Tatlısı


Midye tatlısını ailecek çok seviyoruz özellikle eşim bayılıyor, biraz uğraş gerektiriyor ama hafif, gösterişli ve çok güzel bir tatlı..hala denemeyenler varsa öneririm

Malzemeler:
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay bardağı süt
-1 adet yumurta
-1 paket kabartma tozu
-bir tutam tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-aldığı kadar un 
Üzeri İçin: 1çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Açmak İçin:Nişasta
İçi İçin:Ceviz 

Şerbeti İçin:
-3 su bardağı su
-3 su bardağı şeker
-1/2 limon suyu

Hazırlanışı:İlk önce şerbet malzemelerini kaynatıp soğumaya bırakın...
Hamur için malzemeleri derin bir kaba alıp karıştırın ve yoğurun ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak...
Hamurun üzerini örtüp 20dk dinlendirim.
Hazırlanan hamuru altı eşit bezeye bölüp bütün bezeleri nişasta serperek tabak büyüklüğünde açın...
Açılan hamurları üstüste koyarak merdane yardımı ile açmaya devam edin hamuru iyiye büyülttükten sonra rulo sarıp 1cm genişliğinde kesin... 
Kesilen ruloların ortasına avuç içiyle bastrıp cevizkoyun ve kapatıp tepsiye dizin....
Üzerlerine fırça ile tereyağını sürüp önceden ısıtılmış 180derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirip fırından çıkartın ve sıcak talının üzerine soğuk şerbeti döküp soğuyunca servis yapın.... 
Afiyet olsun..


Yapımıyla ilgili detaylı resimler için arkadaşımın bloguna tıklayınız. 

1 Ocak 2013 Salı

Kıymalı Poğaça

Eski blogumdan aktarmalar devam ediyor tabi kızlardan vakit bulabildiğim anlarda ancak..pek de zevkli bişey olduğunu söyleyemeyeceğim..bu arada 2013'e çocuk çocuk hasta girdik..hayırlısı diyorum..
yılın ilk günü hava çok kapalı Antalya'da..klavyede gezinen parmaklarım beynimde uçuşan onlarca şey ama hiçbirini adamakıllı dökemiyorum..bu eski blog işi çok canımı sıktı çok..en çok da unutkanlığım...

ben iyisi hemen tarife geçeyim...

selamette olunuz...

Malzemeler

  • 1 su bar.ılık süt
  • 1 paket kuru maya(sütün içinde eritin)
  • 1 tatlı kaş.toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bar.sıvıyağ
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
  • aldığı kadar un (yaklaşık 4, 4,5 su bar.)
İç harcı
  • 1 soğan
  • 150 gr.kıyma
  • tuz, karabiber, kimyon, toz kırmızı biber
  • maydanoz
  • az miktarda sıvıyağ(kavurmak için)
Hazirlanışı
  1. Ilık sütte ezdiğiniz mayayı, yoğurma kabına aldığınız unun ortasına dökün, diğer malzemelerle beraber iyice yoğurun, yumuşak bir hamur olacak ve yaklaşık 45 dk.mayalanması için sıcak bir yerde bekleyin.
  2. Tavaya sıvıyağı koyup soğanı ince ince doğrayıp, kıyma ve baharatlarla kavurun, altını kapatıp maydanozunu ekleyin ve soğumasını bekleyin.
  3. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, ortasını açıp kıymalı harçtan koyup kapatın ve tepsiye dizin.Bu işlemi malzeme tükenene kadar uygulayın ve poğaçalarınızın üzerine yumurta sarısını sürüp, çörekotu serpiştirin.
  4. Önceden ısınmış 185 C.fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
 
designed by GeCe for only Tuba'nın Tarifleri